Uporabljate kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem? Pozor

03.08.2022 Darja Nakupovanje Deli
kreme za sončenje

Za vroče poletne dni je značilno več preživljanja časa zunaj na prostem. Kaj pa krema za sončenje? Naučite se izbrati najboljšo kremo za sončenje in ustrezen spf faktor. Potrudite se, da to spremenite do konca poletja.

Kvalitetna krema za sončenje vašo kožo zaščiti pred močnimi ultravijoličnimi žarki in nastankom kožnega raka. Najnovejše raziskave kažejo, da je do 3/4 vseh krem ​​za sončenje lahko potencialno nevarnih. Raziskovali so zanesljivost zaščitnega SPF faktorja, kemične sestavine, splošno učinkovitost in varnost.

 

Kaj je SPF faktor?

 

Faktor SPF je parameter, ki izraža, kako dolgo lahko krema za sončenje ščiti vašo kožo pred UVB sončnimi žarki. Vas hitro opeče sonce? Ali potrebujete približno 10 minut, da vas opeče sonce in se pojavi že rdečica na koži? Pri uporabi kreme s faktorjem SPF 15 naj bi vas ščitila 15-krat dlje, kar je približno 2,5 ure. SPF 50 nudi daljšo zaščito. Krema za sončenje faktor 50 po uporabi nudi zaščito pred soncem približno 8 ur. Torej čas, ko nas opeče sonce brez zaščite, pomnožimo s številko zaščitnega faktorja sončne kreme. 

kreme za sončenje

Kreme za sončenje so specifičen izdelek, kjer bi morala biti kakovost glavni parameter. Kupujte samo najboljše izdelke z visoko SPF zaščito.

 

Izbirajte tudi sončne kreme z UVA in UVB zaščito. Kakšna je razlika med njimi?

__check

UVA sevanje (sončni žarki) – prodre veliko globlje v kožo in lahko povzroči gube in staranje kože, lahko pa tudi resnejše težave, kot je kožni rak.

__check

UVB sevanje – povzroča sončne opekline in preobčutljivostne reakcije na povrhnjici kože.

sončna krema za obraz SPF

 

Sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem

 

Stranski učinek sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem je, da ljudje preveč zaupajo vanje. Pogosta napaka je nepravilna uporaba sončnih krem. Poleg tega se pogosto izpostavljajo bolj škodljivemu ultravijoličnemu sevanju, ker imajo lažen občutek večje zaščite. Pri sončnih kremah z nižjim SPF je tak pojav manj značilen.

Tudi sončna krema faktor 50 terja previdnost in doslednost pri uporabi, da je zaščita pred soncem temeljita. Če imate občutljivo kožo, izrazito pigmentacijo, vas bo faktor 50 zaščitil boljše kot nekoga s temnejšim tenom kože. Krema z zaščitnim faktorjem 10 ščiti 90 odstotno pred UVB-sevanjem, faktor 30 zadrži 97 % UVB žarkov, faktor 50 pa kar 98 % UVB-sevanja sončnih žarkov. Sončna krema za obraz prepreči zgodnje nastajanje gub in pigmentne madeže, le uporabljajte jo dosledno. 

 

V vsakem primeru upoštevajte nekaj osnovnih nasvetov za varno in bolj brezskrbno pohajkovanje na soncu:

1

Uporabljajte SPF z visokim zaščitnim faktorjem redno skozi ves dan (tudi pozimi ali v avtu in še posebej na obrazu, vratu in dekolteju je dobrodošla spf krema za obraz).

2

Izogibajte se izpostavljanju soncu v najbolj vročem delu dneva, to je od 11. do 16. ure

3

Nosite pokrivalo za glavo, kadar koli ste na soncu.

4

Zaščitite svoje telo z oblačili.

5

Pijte dovolj vode, da preprečite dehidracijo in ohranjate vlažnost kože.

krema za sončenje SPF faktor

Nekatere kreme z najvišjo zaščito pred soncem imajo gostejšo strukturo. Naj vas to ne zmoti. Tudi mineralna sončna krema se počasneje vpije v kožo, a na srečo obstajajo znamke sončnih krem, ki so kos tudi temu izzivu.

Katera je najboljša krema za sončenje? Tista, ki se lepo razmaže in hitro vpije? Krema, ki ne pušča mastnih madežev? Sončna krema, ki navlaži kožo? Sončna krema, ki diši? Krema za sončenje v priročni embalaži? Vse te lastnosti so za večino pomembne, najbolj pomembno je, da jo redno nanašate, saj tudi najboljše sončne kreme niso vsemogočne. 

Pri izbiri sončnih krem ​​z ZF je osnova izbire kvaliteta. Velik izbor krem za sončenje preverjenih blagovnih znamk v vseh cenovnih kategorijah vas čaka v spletni trgovini Notino.

Stavite na kvaliteto kreme za sončenje

 

Pri izbiri kreme za sončenje se ne zanašajte le na faktor SPF. Preverite tudi UVA in UVB zaščito. Na embalaži poiščite simbol, ki izraža optimalno UVA zaščito.

Ta simbol označuje, da krema zagotavlja smiselno razmerje UVA in UVB zaščite. Najmanjše razmerje mora biti 1:3. Vendar to velja le v Evropski uniji. Druge oznake veljajo v Ameriki, Aziji, Avstraliji ali Veliki Britaniji.

la roche possay sončna krema SPF

Opažate, da se vaša koža na soncu nenavadno odziva? Opažate spremembe? Lahko gre za alergijo na sonce! Izogibajte se soncu in bodite pozorni na souporabo druge kozmetike ali zdravil. Izogibajte se soncu po uporabi kozmetike s citrusi 12 ur.

Če se odpravljate na počitnice, ne pozabite seveda na sončno kremo v prtljagi. Kam jo zapakirati preverite v članku.  

__bulb
Ali veste, katere stvari lahko vzamete v ročno prtljago na letalo?

Kaj je mogoče imeti v ročni prtljagi in kaj v prijavljeni prtljagi za čekiranje? Pripravili smo vam seznam več izdelkov, ki vas bodo zagotovo zanimali pri pakiranju.