Ali veste, katere stvari lahko vzamete v ročno prtljago na letalo?

14.06.2022 Darja Potovanje Deli

Kaj je mogoče imeti v ročni prtljagi in kaj v prijavljeni prtljagi za čekiranje? Pripravili smo vam seznam več izdelkov, ki vas bodo zagotovo zanimali pri pakiranju.

Tekočine, hrana, zdravila, elektronika ali prevelika prtljaga so najpogostejša dilema pri pakiranju. Kaj lahko vzamete na letalo? In kaj morate pustiti doma? To so odgovori na najpogostejša vprašanja o tem, kaj lahko ročna prtljaga na letalu vsebuje.

Tekočine in ročna prtljaga

 

Na potovanje z letalom v potniško kabino lahko vnesete le omejeno količino tekočine. Vendar tekočine ne vključujejo samo vode in pijače, ampak tudi druge. Na primer kreme, parfumi, spreji, šamponi, geli za prhanje, zobne paste, tekočine za leče in vsi drugi materiali tekoče konsistence.

Ročna prtljaga tekočine omejuje. Te tekočine z največjo prostornino 100 ml morate spraviti v prozorno plastično vrečko, ki jo je mogoče ponovno zapreti. Tako je pripravljena na varnostni pregled. Skupna prostornina tekočine ne sme presegati 1 litra. Naenkrat imate lahko največ eno takšno vrečko. Računajte, da morate vso tekočino na varnostni kontroli ročne prtljage prestaviti iz vaše prtljage v zaboj za kontrolo prtljage.

Prenašate lahko tudi tekočine in gele, kupljene v brezcarinski coni, to je duty free. Ti izdelki morajo biti zapakirani v plastično prozorno vrečko skupaj z računom in zapečateni s strani osebja trgovine. Vendar te omejitve veljajo samo za ročno prtljago. V prijavljeni prtljagi, ki jo čekirate in oddate na prijavnem okencu, so dovoljene tekočine. Zato včasih vidite potnike na letališču, ki drvijo nazaj na prijavno okence.

 

tekočine v ročni prtljagi in kozmetika

Hrana na letalu

 

Hrano pogojno lahko nosite tudi v ročni in oddani prtljagi. Vendar pa vnaprej preučite carinske predpise vaše končne destinacije. Tudi ali je dovoljen prevoz hrane znotraj držav. Ne pozabite tudi, da so živila hermetično zaprta v originalni embalaži proizvajalca. V ročno prtljago lahko zapakirate tudi dietne izdelke, vključno s hrano za dojenčke. Vendar v omejeni količini, ki je potrebna med letom. Hrano vam bodo stevardese postregle na letalu. Za daljše lete si lahko jedilnik izberete vnaprej.

hrana na letalu

Zdravila na potovanju z letalom

 

V ročni prtljagi lahko nosite tudi zdravila, ki vam jih predpiše zdravnik. Vendar le, če so med letom res nujni. V tem primeru pa morate imeti zdravniško potrdilo, izdano na svoje ime.

Kdaj ne potrebujete potrdila zdravnika? Če v ročni prtljagi prenašate tekočine za diabetike, inzulinske peresnike, tekoča zdravila – kapljice, sirup proti kašlju, raztopino za kontaktne leče in podobno. Te je mogoče prevažati tudi v ročni prtljagi v količinah, večjih od 100 ml.

zdravila na letalu

 

Ste že kupili letalsko vozovnico, a še nimate prenočišča? Odkrijte edinstveno ponudbo nastanitev na Bookingu.

Dragoceni predmeti

 

Vse dragocenosti in vredne predmete vedno shranjujte v ročno prtljago. Imejte jo pod nadzorom na letališču in na letalu. Če se odločite, da vseeno predmete zapakirate v oddano prtljago, niti letališče niti letalska družba nista odgovorna za njihovo izgubo ali poškodbo. Vendar v oddano prtljago ne pakirajte denarja, nakita, ključev, zdravil, očal in leč, ur, cigaret in tobačnih izdelkov ali osebnih dokumentov.

dragoceni predmeti v prtljagi za letalo

Elektronika

 

Elektronika nikakor ni del oddane prtljage. S seboj na letalo vzemite prenosni računalnik, mobilni telefon, fotoaparat, MP3 predvajalnik, bralnik knjig ali drugo elektroniko. Ne pozabite pa jih raztovoriti iz ročne prtljage ob prijavi na letališču. V nasprotnem primeru vas bo letališko osebje morda nekoliko bolj natančno pregledalo.

elektronika za ročno prtljago

Vžigalnik

 

V ročni ali manjši prtljagi ne smete nositi kakršnih koli vžigalnikov. Lahko pa ga vzamete s seboj v žepu za oblačila. Vendar pa morate med varnostnim pregledom vžigalnik postaviti v ločen zaboj. Zippo vžigalniki so bili doslej prepovedani na krovu letala. Vendar jih nekatere letalske družbe trenutno dovoljujejo. Vendar pa morajo biti vžigalnik prazen.

Glasbila

 

Ali morate s seboj na letalo vzeti glasbilo (npr. kitaro, klarinet, violino, violo ali violončelo), ki ne bo šlo v vašo ročno prtljago? Inštrument lahko vzamete s seboj na potovanje. Vendar pa morajo biti glasbila zapakirana v zaščitno embalažo. Za glasbilo morate rezervirati tudi dodaten sedež in plačati ustrezno pristojbino.

Teža takšnega predmeta ne sme presegati 20 kg, zanj pa veljajo tudi dimenzijske omejitve. Večja glasbila (bobni, bas, harfa) se prevažajo v tovornem predelu letala. Predali jih boste na letališču kot preveliko prtljago. Seveda za doplačilo.

seznam ročne prtljage

Ali veste, kje najdete torbo, kovček in rack za glasbila za zaščito med potovanjem po najboljših cenah? Muziker popusti omogočajo prihranek in odlično izbiro mehkih in trdih torb, kovčkov in rackov za glasbila kot so kitara, klaviature, DJ kovček, torba za tolkala in še več.

Športna oprema

 

Športne opreme na letalo ne morete vzeti kot ročno prtljago. Oddajte jo kot preveliko prtljago na okencu in letalska družba vam jo prepelje v prtljažniku. O prevozu športne opreme morate predhodno obvestiti letalsko družbo in plačati ustrezno pristojbino. To velja tudi za ribiške palice, palice za golf, skuterje, deske za surfanje, smuči in smučarske čevlje, deske za bordanje, potapljaško opremo, kolesa (do 30 kg, razen električnih koles) in številne druge športne izdelke.

 

Orožje

 

V svoji ročni prtljagi ne smete nositi strelnega orožja, paralizatorjev, predmetov z ostrimi ali ostrimi robovi, eksplozivov, zažigalnih snovi in ​​opreme. V to kategorijo spadajo tudi delovna ali topa orodja. Razlog je v tem, da lahko povzročijo poškodbe.

Pazite, da na letalo ne vzamete ničesar, kar bi lahko spominjalo na orožje. Tudi če je to otroška igrača. V oddano prtljago ne smete pakirati eksplozivov in zažigalnih snovi ter opreme. Predstavljajo grožnjo varnosti letala.

Ročna prtljaga na letalu in mere

 

S seboj v kabino letala lahko vzamete ročno prtljago in osebne predmete. Bodite pozorni, da ročna prtljaga ni prevelika in so njene mere skladne z omejitvami izbranega letalskega ponudnika in varnostnimi predpisi letališča.

Vse vrste letalskih vozovnic vključujejo en kos prtljage, ki ponavadi pomeni manjšo potovalko oziroma kovček. Če dokupite letalske vozovnice s prioriteto, vam prevoznik lahko omogoči več kosov prtljage in morebitne večje dimenzije. V kolikor mere ali težo ročne prtljage presežete, bo potrebno doplačati za preseženo težo. Ne pozabite stehtati prtljage že doma in prihranite denar.

ročna prtljaga mere

 

Letalski prevozniki omogočajo različne dovoljene mere ročne prtljage:
 

  • AirSerbia omogoča ročno prtljago v merah 55 x 40 x 23 x cm
  • BritishAirways omogoča ročno prtljago v merah 55 x 40 x 23 cm
  • Ryanair omogoča ročno prtljago v merah 40 x 25 x 20 cm
  • EasyJet omogoča ročno prtljago v merah 56 x 45 x 25 cm
  • FinnAir omogoča ročno prtljago v merah 55 x 40 x 23cm
  • FlyDubai omogoča ročno prtljago v merah 55 x 38 x 20 cm
  • Lufthansa omogoča ročno prtljago v merah 55 x 40 x 23 cm
  • Transavia omogoča ročno prtljago v merah do 55 x 40 x 25 cm
  • Türk Hava Yollari (prej Turkish Airlines) omogoča ročno prtljago v merah  55 x 40 x 23  cm
  • Volotea omogoča ročno prtljago v merah 55 x 40 x 20 cm
  • Vueling omogoča ročno prtljago v merah 55 x 40 x 20 cm
  • Wizz Air omogoča ročno prtljago v merah 40 x 30 x 20 cm

 

Viri: 
https://www.lju-airport.si/sl/informacije/prtljaga/
https://www.goopti.com/sl/o-goopti/goopti-blog/vodnik-po-cenah-prtljage-pri-nizkocenovcih