Menjava gum se bliža – ne pozabite na datum menjave pnevmatik

20.10.2022 Darja Avto Deli
menjava gum datum

Menjava gum je povezana z menjavo letnih časov in v jeseni z nastopom hladnejših dni. Bliža se datum za sezonsko menjavo pnevmatik. Ali veste, kdaj je pravi čas za njihovo menjavo in kakšna so pravila v sosednjih državah?

Menjava pnevmatik je za mnoge voznike nekakšen letni obred. Jeseni zamenjamo letne gume z zimskimi, spomladi pa obratno. Čeprav gre za rutinsko zadevo, je vsekakor ne smete jemati zlahka. Ali veste, na kaj morate biti pozorni?

Ne glede na to ali menjate gume sami ali pa menjavo opravi serviser ali vulkanizer, ne pozabite na zadnji datum za menjavo gum na vašem vozilu. Če potrebujete še nove gume preverite ponudnike za gume online za avtomobile in druga motorna vozila, od motorjev do traktorjev in prejmite gume na dom.

Menjava letnih gum ob zimskih razmerah

 

Ali veste, kakšni so predpisi za menjavo gum v Sloveniji?

Zakon določa, da morajo vozniki uporabljati zimske pnevmatike, če je na cesti neprekinjena plast snega, ledu, zmrzali ali poledice. V skladu z zakonom je to obdobje od 15. novembra do 15. marca. V tem obdobju je obvezna zimska oprema vozila.

menjava gum na avtu za zimske razmere

V primeru slabega vremena nikakor ne podcenjujte razmer in gume zamenjajte nekoliko prej. V nasprotnem primeru, lahko ostanete na cesti in povrhu vsega vas lahko doleti kazen od 40 € do 500 €, če povzročite še zastoj zaradi neustrezne opreme vozila. Ne pozabite, da ob povzročitvi prometne nesreče vaša zavarovalnica ne bo krila stroškov, če avto nima ustrezne opreme.

Zimske gume so namenjene vožnji vozila pri temperaturah do +7 °C, pri višjih zunanjih temperatuah pa so letne pnevmatike zmogljivejše.

V kolikor uporabljate na vozilu letno-zimske pnevmatike, teh ni potrebno menjati, saj služijo tako za letni in zimski čas. Letne gume pozimi so dvoljene pogojno skupaj z uporabo snežnih verig na pogonskih kolesih. Minimalna globina profila pnevmatike, ki omogoča varno vožnjo, je vsaj tri milimetre, še boljše 4 mm.

 

Menjava gum datum, ki je pomemben za vse voznike motornih vozil:

 

  • Zimske gume datum za menjavo: 15.11. do 15.3.
  • Letne gume datum za menjavo: po 15.3., ko ni več zimskih razmer in so zunanje temperature višje od 7 stopinj ter primerne za vožnjo motornih vozil z letnimi gumami.

Kaj se zgodi, če pozimi vozite z letnimi pnevmatikami?

 

V neugodnih vremenskih razmerah se lahko zgodi, da zavarovalnica, pri kateri imate sklenjeno pogodbeno ali nezgodno zavarovanje, ne krije niti najmanjše škode. Če so razmere ugodne in vozite s poletnimi pnevmatikami, vas ne bodo kaznovali.

Letne pnevmatike so drugačne izdelave, zato brez uporabe verig niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih pogojih vožnje. Na poledeneli cesti vozilo z letnimi gumami hitro zanese, nevarnost preti tudi ob vožnji v klanec po zasneženi cesti, saj drsenja ne moremo obvladovati.

 

Kakšna je cena menjave gum?


Cena menjave gum pri vulkanizerju je med 30 EUR in 36 EUR za 15"- pnevmatike na jeklenih platiščih. Cena premontaže pnevmatik je odvisna od velikosti pnevmatik in vrste motornega vozila.

Menjava gum vas bo v tem primeru stala veliko manj kot kazen. Ne pozabite na dejstvo, da lahko s svojimi nepremišljenimi dejanji ogrozite ne le svoje življenje, temveč tudi življenja drugih udeležencev v prometu.

vožnja z zimskimi gumami pozimi

Na razmere na cesti bodite vedno pripravljeni

 

Kot smo že omenili, menjave zimskih pnevmatik ne odlašajte do zadnjega. Uporabite zdravo pamet. V tem letnem času je vreme zelo spremenljivo in zima nas lahko preseneti skoraj kadar koli.

Številni vozniki se pogosto zbudijo ob prvem sneženju. Garaže so nato dobesedno pokajo po šivih. Čakalne dobe za menjavo pnevmatik pri serviserju in vulkanizerju lahko v večjih mestih trajajo več tednov.

zimske pnevmatike za avto

Še nimate zimskih pnevmatik? Ali je minimalna globina profila trenutnih zimskih pnevmatik nižja od zakonskih 3 milimetrov ali na letnih pnevmatikah nižja od 1,6 milimetra? Preverite in naročite vso dodatno avto opremo in gume online še danes.

 

Menjava zimskih gum za letne spomladi
 

Spomladi, torej v obdobju od konca februarja do sredine marca upoštevajmo, da se predvsem ponoči in v jutranjih urah temperature spustijo pod 0 stopinj Celzija. Pri takšnih temperaturah so vozne lastnosti zimskih gum boljše kot pri letnih pnevmatikah.

Z menjavo gum spomladi torej ni potrebno hiteti, saj zaradi hitrih vremenskih sprememb zimske razmere niso izključene niti v mesecu marcu. Torej nekje konec marca nastopijo razmere, ko se temperature otoplijo nastopi čas za menjavo zimskih gum z letnimi gumami.

Preverite kakovost in globino tekalne površine pnevmatike

 

Vožnja z obrabljenimi pnevmatikami zagotovo ni varna.

Če zimske pnevmatike uporabljate dlje časa, redno preverjajte globino tekalne površine. Tudi za podrobnosti, kot so utori na pnevmatikah, veljajo strogi standardi. Tekalna plast mora biti znotraj teh vrednosti:

__check

Zimske pnevmatike debeline najmanj 3 mm (zakonska določba), 4 mm (priporočljivo)

__check

Letne pnevmatike vsaj 1,6 mm

Kdaj je čas za zamenjavo gume?


Čas za zamenjavo gume nastopi,  če so vidni znaki preperelosti pnevmatike, kot so majhne razpoke, trdota in sivo-rjava barva, profil gume pa je še vedno dovolj velik. Pri nakupu gum bodite pozorni, da gume niso starejše več kot 2 leti in gume zamenjajte po štirih, petih letih uporabe.

Podatek o datumu izdelave pnevmatike najdemo na sami gumi v obliki štirimestnega števila - prvi dve predstavljata teden, drugi dve letnico izdelave. Oznaka DOT0322 na pnevmatiki pomeni, da je bila pnevmatika izdelana tretji teden (03) v letu 2022 (22).

Zato pnevmatike preverite, predvsem, če kupujete rabljene gume. Morda pa najdete nove poceni gume online?  

obvezna zimska oprema za avto

 

Pravila uporabe zimske opreme za motorna vozila v sosednjih državah

 

Ko načrtujete vožnjo in daljše vožnje, kot so potovanja čez mejo, bodite posebej pozimi pozorni na vremensko napoved, preverite razmere na cesti. Prilagodite potovanje z avtom, opremljeni z idealnim zimskim profilom 4 mm, strgalom za sneg, verigami, lopato, metlico in druga avtomobilska oprema. Zakonodaja glede obvezne uporabe zimskih pnevmatik se od države do države lahko zelo razlikuje. To so pravila naših sosedov:

Za popolno zbirko zimske opreme avtomobila preverite kupone avtomobilske opreme kot so brisalci, avto platišča, avto sedeži,  za bolj prijetno in brezskrbno zimsko vožnjo. 

1

Hrvaška

Od 15. novembra do 15. aprila je zimska oprema obvezna na Hrvaškem. Dovoljena je uporaba letnih pnevmatik v kombinaciji z verigami. Kazen za vožnjo brez zimske opreme na Hrvaškem je 40 €, kazen za neupoštevanje predpisov vožnje v zimskih razmerah znaša 95 €.

2

Avstrija

Od 1. novembra do 15.  aprila morate v Avstriji stanje vozila prilagoditi vremenskim razmeram, zimska oprema je obvezna. To pomeni uporabo zimskih pnevmatik. Dovoljena je uporaba letnih pnevmatik v kombinaciji z verigami na ledu ali zglajenem snegu, ni pa dovoljena uporaba verig v delno zasneženi cesti ali v brozgi.

Če vas policija ustavi na lep snežen dan, avto pa ima letne pnevmatike, znaša globa 35 €. V primeru povzročitve prometnega zastoja zaradi neprimerne zimske opreme avtomobila znaša kazen 5.000 €.

3

Italija

Od 1. novembra do 15. aprila je zimska oprema obvezna v Italiji. V primeru vožnje brez zimske opreme avtomobila, vam lahko policija tudi prepove nadaljno vožnjo. Kazen za neupoštevanje predpisov uporabe zimske opreme v Italiji znaša med 39 € in  85 €.

4

Madžarska

Čeprav madžarskim voznikom ni treba uporabljati zimskih pnevmatik, pa so snežne verige obvezne. Uporaba verig na pogonskih kolecih je obvezna med močnim sneženjem, sicer vam lahko policija prepove nadaljnjo vožnjo. Kazen za neupoštevanje predpisov uporabe zimske opreme ali povzročitev zastoja zaradi neuporabe opreme ni določena na Madžarskem.

5

Češka republika

Med 1. novembrom in 31. marcem morajo vozniki na Češkem uporabljati zimske gume, če je na cesti neprekinjena plast snega, ledu ali zmrzali. Obvezne so tudi pri vožnji po cestah z oznako "zimska oprema".

6

Poljska

Na poljskem uporaba zimskih pnevmatik ni obvezna. Vendar so zaradi ostrih zim in za boljše vozne razmere priporočljive.

7

Nemčija

Zimska oprema motornih vozil je obvezna v Nemčiji kadar nastopijo zimske vozne razmere. Naj opozorimo, da vožnja z verigami na letnih pnevmatikah v Nemčiji ni dovoljena, razen v ekstremnih zimskih razmerah.

V primeru vožnje brez zimske opreme avtomobila, znaša globa 60 €. V primeru povzročitve prometnega zastoja zaradi neprimerne zimske opreme avtomobila znaša kazen vsaj 80 €.

vožnja v zimskih razmerah po naselju

Ali greste na potovanje raje pozimi ali poleti?  Z avtom, letalom ali kombinirano? Pred pakiranjem prtljage za letalo preverite še seznam prepovedanih predmetov in dovoljene dimenzije prtljage med letalskimi prevozniki. Če se odpravljate na letališče z avtom, lahko kakšen manj pomemben kos iz potovalke pustite v prtljažniku, lahko pa že prej preverite dimenzije in teže. 

__bulb
Ali veste, katere stvari lahko vzamete v ročno prtljago na letalo?

Kaj je mogoče imeti v ročni prtljagi in kaj v prijavljeni prtljagi za čekiranje? Pripravili smo vam seznam več izdelkov, ki vas bodo zagotovo zanimali pri pakiranju.