Spomladansko čiščenje kot tradicija brez težav

13.04.2022 Darja Bivanje Deli
spomladansko čiščenje

Spomladansko čiščenje je priložnost za osvežitev doma. Kako se ga lotiti, če vam ni do čiščenja?

Poleg tipičnih prvomajskih praznikov, ki jih praznujemo, spomladi nastopi za nekatere manj prijeten del leta – spomladansko čiščenje. Imate še pred sabo to dolžnost ali je vaš dom že kristalno čist?

Marsikdo ne zna čistiti produktivno. Zato vam predstavljamo nekaj koristnih nasvetov, kako čistiti, da bo spomladansko čiščenje doma uspešno.

Za spomladansko čiščenje načrtujte svoj čas

 

Sistematični ljudje imajo radi red in načrtujejo vsako minuto svojega življenja. Se vam zdi to nepotrebno?

Poskusite, če si vse zapišete ali vsaj v mislih organizirate svoj vsak dan, zagotovo ne boste ničesar pozabili.

Uspešno spomladansko čiščenje zahteva popolno upravljanje časa. Ker imate veliko dela, je pomembno, da si ustrezno razporedite svoj čas. Veliko čiščenja je pred vami, razporedite si ga po delih. Seveda ne želite narediti vsega naenkrat.

Pregovor pravi: »Počasi se daleč pride.« Poskusite na primer razporediti čiščenje posamezne sobe glede na dneve v tednu.

V ponedeljek pospravite kuhinjo, v torek kopalnico, v sredo dnevno sobo, v četrtek spalnico, v petek pomijte vsa okna in v soboto obrišite prah in posesajte.

spomladansko čiščenje oken

Ne jemljite čiščenja kot dolžnost


Seveda, če čiščenje načrtujete na en dan, se vam morda ne bo ljubilo opraviti vsega. Čeprav boste hitro vse pospraviti v red, vas bo pospravljanje izčrpalo. Ves teden hodiš v službo in nimaš prostega dneva. Nočeš zapraviti svojega vikenda.

Če nočeš, si dopovej, zakaj to počneš. Eden od razlogov je lahko ta, da boste po čiščenju celotnega gospodinjstva lahko bolje »dihali«. Sami se boste veliko bolje počutili, pa tudi ponosni boste nase.

Zato tega ne smete jemati kot dolžnost, ampak nekaj, zaradi česar se boste počutili bolje. Točno to deluje na primer pri vadbi. Preden greš v telovadnico, nisi ravno navdušen, po odhodu pa si zadovoljen.

Ob zaključku čiščenja prostorov je čas za dišave. Imate radi dišeče sveče? Naj vaš na novo oščiščen dom zadiši s kakovostnimi izdelki za dom kot so dišave za omare, dišave za perilo, dišave za pralni stroj ali avto. Difuzor ustvari prijetno vzušje v dnevni sobi, delovnem kotičku ali spalnici ter prekrije neprijetne vonjave v kuhinji, kopalnici ali vonj domačih živali. 

Ustvarite prijetno in udobno atmosfero po čiščenju. Dišave za dom in avto v akciji vas čakajo v trgovini Notino.

glasba med čiščenjem doma

 

Med čiščenjem predvajajte glasbo

 

Ste že kdaj poskusili vklopiti prijetno sproščujočo glasbo med ne preveč priljubljeno dejavnostjo? Ampak ne mislimo na televizijo. To bi vas lahko po nepotrebnem motilo in čiščenja ne bi mogli zaključiti v zadanem času.

Toda glasba je poleg čiščenja odličen način za sprostitev. Izboljšalo vam bo razpoloženje in čistilna akcija bo stekla lažje in hitreje. Tega ne boste jemali kot dolžnost, ampak za zabavo.

Izkušnje kažejo, da je čiščenje doma in hiše lahko ne le koristno, ampak tudi zabavno, z njim pa se lahko sprostite. Z njimi to ne bo postal običajen stereotip, ampak dejavnost, ki se je boste veselili. Nič se ne more primerjati z dobrim občutkom in zadovoljstvom ob dobro opravljenem delu.

Želite prebrati več? Preberite naš naslednji zanimiv članek o spomladanskih opravilih na vrtu.